Zonnepanelen financieren met een hypotheek, kan dat?

De kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen kunnen flink in de papieren lopen. Ondanks het feit dat het je op lange termijn flink wat geld kan besparen, is het helaas niet voor iedereen mogelijk om een dergelijke grote investering te doen. Een optie kan dan zijn om te kijken naar de mogelijkheden voor een financiering. Eén van deze mogelijkheden is het financieren door middel van je je hypotheek. Of dit tot de mogelijkheden behoort voor jouw persoonlijke situatie hangt af van een aantal verschillende factoren. In onderstaande artikelen hebben we verschillende vorm van financiering voor je op een rijtje gezet, zodat jij kunt kijken welke het beste bij jou en je persoonlijke situatie past.

zonnepanelen financieren hypotheek

Zonnepanelen financieren van eigen geld

De meest voor de hand liggen manier om je zonnepanelen te financieren, dat is natuurlijk door middel van je eigen geld. Zo kun je je spaargeld voor je aan het werk zetten, in plaats van dat je het tot in lengte van jaren op je bank laat staan. Het rendement op zonnepanelen is immers een stuk hoger dan op je spaarrekening. Heb jij deze financiële middelen niet tot je beschikking, dan zijn onderstaande manieren van financiering wellicht meer geschikt voor je.

Hypotheek afsluiten voor zonnepanelen

Aangezien een investering in zonnepanelen een verduurzaming van je huis is, is dit mee te financieren in je hypotheek. Het grote voordeel wat je daarmee ook hebt, naast het in termijnen kunnen afbetalen, is dat je niet alleen over je huis aanspraak maakt op de hypotheekrenteaftrek, maar ook over je zonnepanelen, aangezien deze zijn meegefinancierd in je hypotheek. Het voordeel is dan, dat je direct gaat besparen op je maandelijkse energiekosten, waardoor een geldverstrekker sneller geneigd zal zijn om de zonnepanelen prijs voor je voor te financieren.

Prijs van zonnepanelen

De zonnepanelen prijs hangt af van een aantal verschillende factoren. Eén is natuurlijk het aantal, maar ook de opbrengst is mede bepalend voor de uiteindelijke prijs. Afhankelijk van hoeveel stroom jij jaarlijks verbruikt, kun je bepalen welke panelen het meest voor jou geschikt zijn. Ook is het aantal zonuren belangrijk om zo te kunnen bepalen of het wel of niet rendabel is voor je. Kortom, het is dus erg lastig om vooraf te bepalen wat zonnepanelen daadwerkelijk zullen gaan kosten. Dit is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Wel kun je, wanneer je er iemand voor laat langskomen eenvoudig in no-time een indicatief bedrag krijgen, van wat jij ongeveer kwijt zal zijn om ze te laten plaatsen.

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen

Een andere manier om zonnepanelen aan te kunnen schaffen, is door ze zakelijk te kopen. Echter dien je dan wel aan een bepaalde eis te voldoen. Eén van de eisen die dan wordt gesteld, is dat je minimaal 10% van de stroomopbrengst gebruikt voor zakelijke doeleinden. Daarnaast kun je ook de BTW terugvorderen en is er een mogelijk om de kosten voor aanschaf ook zakelijk te kunnen aftrekken. Het is dus afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie of dit ook voor jou mogelijk is. Regelmatig zijn er subsidies verkrijgbaar voor bedrijven die investeren in het verbeteren van de duurzaamheid binnen hun bedrijf.