Welke documenten heb je nodig voor een ZZP hypotheek? 

Wanneer je als zzper een hypotheek wilt aanvragen, dan heb je hier in tegenstelling tot een hypotheekaanvraag wanneer je in loondienst bent een stuk meer papieren voor nodig. Ondanks het feit dat het ook voor een zzp’er de laatste jaren stukken makkelijker is geworden, zien we toch dat het vooral voor veel starters een flinke uitdaging is om dit zonder hulp te kunnen realiseren. Om het je toch zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet en ook een lijstje met documenten die jij nodig hebt samengesteld. Zo weet je in ieder geval zeker dat je goed beslagen ten ijs komt en de kans op een eventuele afwijzing door het ontbreken van de juiste papieren minimaal is.

zzp hypotheek

Legitimatie

Het allerbelangrijkste is uiteraard voor velen vanzelfsprekend. We hebben het dan over een geldig legitimatiebewijs.

Financiële situatie

Uiteraard wil een geldverstrekker tot in details weten hoe jouw financiële situatie eruit ziet. Dat betekent dat jij je volledige ZZP boekhouding op tafel moet gooien en om te beginnen zijn dit de jaarrekening van de afgelopen 3 jaar. Aangezien je natuurlijk als zelfstandige zonder personeel geen loonstrook ontvangen, is het dus noodzakelijk te beschikken over deze gegevens. Je kunt ze zelf maken middels je boekhoudprogramma, maar het is aan te raden dit te laten doen door een accountant.

Inkomstenbelasting

Naast de jaarrekening van de laatste 3 jaren, willen ze ook graag de aangiftes van de inkomstenbelasting zien om de periode van de voorbije 3 jaar. Deze kun je gelukkig eenvoudig uit je overzicht van de belastingdienst halen, dus dat is ook geen enkel probleem.

Prognose

Een geldverstrekker wil natuurlijk altijd weten wat de prognose is van je bedrijf. Aan de hand van deze informatie kunnen ze eventueel kijken of ze wel of geen lening verstrekken.

Bewijs van eigen geld

Iedere kredietverstrekker wil een stukje zekerheid. Vooral als ondernemer is het dus belangrijk om eigen geld te hebben. Dit kan zijn spaargeld, maar ook een beleggingsrekening volstaat.

Schulden

Net als bij een normale hypotheekaanvraag, is het ook voor het aanvragen van een hypotheek als zzp’er belangrijk dat je geen schulden hebt. Schulden hebben namelijk invloed op het uiteindelijke maximaal op te nemen bedrag.