Rechtshulp: Wat is het en voor wie is dit van belang?

Als individu kan het altijd voorkomen dat je bewust of onbewust in een juridisch conflict terecht komt. Dit kan een variëren van een klein conflict tot een groot conflict. Een voorbeeldje hiervan is bijvoorbeeld een burenruzie die niet zelfstandig opgelost kan worden. In zo’n situatie kan de tegenpartij of jij zelf ervoor kiezen om een rechtszaak aan te spannen. Wanneer dit het geval is zul je in de meeste gevallen jezelf van rechtshulp moeten voorzien. Omdat je zelf vaak weinig tot geen verstand hebt op juridisch gebied, doe je jezelf er goed mee om ondersteuning te vragen in de vorm van rechtshulp. Wat dit precies inhoudt en voor wie dit van belang is lees je allemaal in deze tekst.

Wat is rechtshulp?

Om even bij de basis te beginnen is het goed om helder te maken wat rechtshulp precies inhoudt. Rechtshulp is zoals het woord in principe al zegt hulp dat je kunnen inschakelen wanneer je in een juridisch conflict bent beland. Omdat over het algemeen de meeste mensen niet weten wat hun recht is in zo’n juridisch conflict, kun je ervoor kiezen om hulp in te schakelen. Met deze hulp vergroot je namelijk aanzienlijk de kans dat je de rechtszaak zal winnen. Rechtshulp kan bestaan uit een advocaat, juridisch advies en ga zo maar door.

Gratis gebruik maken van Rechtshulp?

Rechtshulp kan over het algemeen best prijzig zijn. Vooral wanneer je dit op het moment zelf, dus zonder verzekering, wilt aanvragen lopen de prijzig vaak erg hoog op. Omdat iedereen recht heeft op rechtshulp, kunnen mensen met een laag inkomen vaak gratis gebruik maken van rechtshulp. Deze wordt vaak aangeboden door advocatenkantoren en juridische organisaties die specifiek zijn opgericht om mensen met een laag inkomen te helpen. Op deze manier kan iedereen gebruik maken van rechtshulp en een eerlijke kans krijgen in het juridisch conflict.

Betaalde rechtshulp

Voor de mensen die zich het wel kunnen veroorloven biedt betaalde rechtshulp erg uitgebreide hulp. Zo krijg je advies en rechtshulp dat specifiek is gemaakt op jouw situatie. Particuliere rechtshulp kun je op diverse manieren inhuren. Zo kun je deze betalen op uurbasis, projectbasis of via een vaste vergoeding. Ook kun je een verzekering afsluiten voor rechtshulp. Hierbij betaal je een maandelijks tarief en krijg indien nodig de juiste hulp en advies. In de meeste gevallen is een verzekering dan ook de voordeligste optie en weet je zeker dat je altijd voorzien bent van goede rechtshulp.