Is een bouwkundige keuring nodig voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Bij het regelen van een hypotheek zijn er allerlei facetten waar je aan moet denken. Zo moet je financiële situatie worden onderzocht, maar ook een Nationale Hypotheek garantie (NHG) is vereist. Daarbij is het krijgen van een NHG knap lastig. Dit betekent echter niet dat het onhaalbaar is. Sommige mensen hebben echter twijfels over wat er nou allemaal vereist is om deze garantie te behalen. Een van deze twijfels is of je een bouwkundige keuring nodig hebt voor deze garantie. Op voorhand lijkt deze vraag lastig te beantwoorden. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om te weten. In deze blog kom je er namelijk achter of dit nou wel of geen vereiste is. Zo ben je een stap dichterbij gekomen voor het behalen van een NHG.

bouwkundige keuring voor NHG

NHG: in deze situaties is een bouwkundige keuring verplicht

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; een bouwkundige keuring is nodig voor het behalen van een NHG in een aantal situaties. Zonder deze keuring ontvang je hem dus niet. In onderstaande situaties is een bouwkundige keuring verplicht om aanspraak te maken op NHG:

  • Wanneer uit de taxatie blijkt dat er dusdanig veel onderhoud aan de woning nodig is dat de kosten hiervan hoger zijn dan 10% van de marktwaarde van de woning.
  • Wanneer bepaalde ruimtes niet voldoende getaxeerd kunnen worden. Om deze ruimtes wel te taxeren is in deze situatie een bouwkundige keuring nodig.

Daarbij zijn er ook nog eens enkele voorwaarden waar je vanaf moet weten betreffende deze keuring. Ten eerste dient de keuring in de afgelopen 12 maanden uitgevoerd te zijn geweest. Verder moet een bouwkundig bedrijf het rapport hebben uitgegeven. Een bouwkundig rapport via Huiskeur.nl voldoet aan de vereisten en geeft je een duidelijk beeld van de onderhoudsstaat van de woning.

Ook dient het bedrijf van de keuring onafhankelijk te zijn zodat er geen belangenverstrengeling is. Tot slot dien je als koper ook alle aanbevelingen over te nemen zodat alles opgelost wordt. Wees je dus goed bewust van deze verschillende voorwaarden zodat je niet tegenover een negatieve verrassing te staan komt.

Redenen achter de verplichting van deze keuring bij een NHG

Er zijn verschillende redenen achter het feit dat een bouwkundig rapport voor Nationale Hypotheek Garantie verplicht is. Ten eerste weet je op deze manier de echte waarde van je woning. Daardoor koop je geen hypotheek af voor teveel of te weinig geld. Tevens zorgt een bouwkundige keuring ervoor dat je beseft in welke opzichten een woning gebreken heeft. Daardoor loop je niet langer tegen onvoorziene omstandigheden op dit vlak aan.