Energielabel nodig bij financiering bedrijfspand

Energielabel nodig bij financiering bedrijfspand

Het belang van het hebben van een energielabel wordt steeds groter. Banken kijken dikwijls of een onderneming een energielabel heeft alvorens ze een lening verstrekken. Sommige banken gaan zelfs zo ver dat ze het hebben van een energielabel verplicht stellen om kapitaal te kunnen lenen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de Rabobank. Beschik jij nog niet over een geldig energielabel? In 2023 verandert de regelgeving op het gebied van energielabels. Een energielabel hoger dan C wordt dan verplicht. Banken als de Rabobank – maar ook de ING – lopen hierop vooruit. Lees hieronder meer over het energielabel bij financiering van je bedrijfspand.

 

Tip: beschik je nog niet over een energielabel voor je bedrijfspand? Schakel dan een BRL9500 gecertificeerd energieprestatie-adviesbureau in.

Voordelen van een energielabel

De meeste bedrijven zijn een energielabel liever kwijt dan rijk. Dat is niet verwonderlijk, want de praktijk leert dat het veel geld kan kosten om een onderneming aan de strenge normen van een energielabel te laten voldoen. Dit betreft geldt dat de meeste bedrijven liever aan de productie hadden besteed. Als jouw energielabel C (of hoger) is, ontvang je van de Rabobank en ING een korting op de rente. Zodoende kan het nemen van maatregelen die energiebesparend zijn, eveneens kostenbesparend zijn. Banken zetten dus hun beste beentje voort om de nieuwe normen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bedrijven.

Het verkrijgen van energielabel C

Ondertussen zul je je wel afvragen hoe je energielabel C kunt krijgen. Zonder dit energielabel wordt het in de toekomst onmogelijk om een lening te ontvangen. Als jouw onderneming functioneert op een energiezuinige wijze, maak je kans op het energielabel. Onder meer de isolatie, verwarming, koeling en verlichting hebben grote invloed op de hoeveelheid energie die jouw bedrijf verbruikt. Wat is het bouwjaar van jouw bedrijfspand? Als je de bezitter bent van een oud bedrijfspand betekent dit in verreweg de meeste gevallen dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Bedrijfspanden die voor 1990 zijn gebouwd komen meestal niet eens in de buurt van energielabel C. Daar staat tegenover dat bedrijfspanden met een recenter bouwjaar vaak al in aanmerking komen voor energielabel C. Maak zo snel mogelijk de balans op. Om het exacte energielabel van je bedrijfspand te bepalen is het nodig om een inspectie door een energieprestatie-adviseur aan te vragen. Een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen kan gemakkelijk en voordelig online. Vervolgens wordt er een inspectie van het pand ingepland.