De groene revolutie: duurzaamheid integreren in je hypotheek

Sta je op het punt om een huis te kopen? Dan is dit het juiste moment om na te denken over duurzaamheid. Wist je dat je extra financiële ruimte kunt creëren voor energiebesparende maatregelen door je hypotheek aan te passen? In dit artikel ontdek je hoe je dit kunt doen, de voordelen die het met zich meebrengt, en de stappen om jezelf klaar te stomen voor een groenere toekomst.

Waarom extra financieren voor duurzaamheid?

  1. Toekomstbestendigheid: Bij het kopen van een nieuw huis denk je waarschijnlijk aan de lange termijn. Investeren in energie-efficiëntie betekent dat je voorbereid bent op de verschuiving naar duurzame energiebronnen en het afscheid van aardgas.
  2. Direct Profijt: Zodra je in je nieuwe woning intrekt, zul je de voordelen ervaren. Je energierekening zal aanzienlijk lager zijn, en je zult genieten van verbeterd wooncomfort.
  3. Milieuvriendelijk: Door je huis te verduurzamen, lever je een waardevolle bijdrage aan het verminderen van je ecologische voetafdruk. Dit draagt bij aan een gezondere planeet.
  4. Efficiënt Financieren: Je bent toch al bezig met financiering, dus waarom niet meteen energiebesparende maatregelen meenemen? Je hoeft geen extra stappen te ondernemen en het kan kostenbesparend zijn op de lange termijn.
  5. Langere Looptijd: Hypotheken met betrekking tot energiemaatregelen hebben vaak een looptijd van 30 jaar, waardoor je maandelijkse lasten lager zijn in vergelijking met kortlopende leningen.

Rekenvoorbeeld: verlagen van woonlasten

Stel je voor dat je een hoekwoning uit 1970 koopt met gemiddelde isolatie, standaard dubbel glas en een conventionele verwarmingsketel. Voor deze woning heb je een hypotheek van €315.000 nodig. Je besluit om de woning te upgraden met spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++ glas overal en 10 zonnepanelen. De totale kosten bedragen bijna €11.000, en je financiert deze extra kosten via je hypotheek. Hierdoor dalen je totale woonlasten met €75 per maand.

Uitgangspunt Hypotheek Netto hypotheeklasten per maand Energiekosten per maand Totale woonlasten per maand
Hoekwoning zonder energiemaatregelen €315.000 €1.142 €248 €1.390
Hoekwoning met energiemaatregelen €326.000 €1.182 €133 €1.315
Besparing op totale woonlasten per maand €75

Bron: Milieucentraal

Voorwaarden: creëer ruimte voor duurzaamheid

Of je extra geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen, hangt af van verschillende factoren:

Financiële ruimte hebben

Als je voldoende eigen kapitaal hebt en je inkomen toereikend is, kun je tot 106 procent van de woningwaarde lenen om je huis te kopen en energiemaatregelen te financieren. Dit betekent dat je je eigen spaargeld kunt behouden en toch je huis kunt verduurzamen.

Inkomensregel

Er zijn bepaalde regels met betrekking tot je bruto jaarinkomen. Deze moeten minimaal €33.000 bedragen om in aanmerking te komen voor de extra hypotheek. Als er geen ruimte is op basis van je inkomen, kun je maximaal €9.000 extra hypotheek krijgen.

Woningwaarde

Het bedrag dat je kunt lenen voor energiemaatregelen is beperkt tot 6 procent van de woningwaarde. Bijvoorbeeld, bij een woningwaarde van €100.000 kun je €6.000 extra lenen.

Energiezuinige opties

De extra lening is bedoeld voor maatregelen zoals isolatie van dak, vloer en gevel, HR++ en triple glas, isolerende kozijnen en deuren, warmtepompen, zonnepanelen, energiezuinige ventilatie, en meer. Je kunt zelfs deze financiering gebruiken voor de aankoop van een energiezuinige woning.

Voorbereid op de toekomst

Wil je een energieneutrale woning met een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar? Dan kun je tot €25.000 extra lenen vanwege de lagere energierekening.

Kies de juiste leningverstrekker

Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan, en sommige kunnen een renteopslag hanteren voor leningen tussen 100 en 106 procent. Vraag je adviseur welke banken de regeling aanbieden en zoek naar de beste optie voor jouw situatie.

Voor welke maatregelen kun je lenen?

Je kunt deze financiering gebruiken voor verschillende verbeteringen aan je huis, waaronder isolatie van dak, vloer en gevel, HR++ en triple glas, isolerende kozijnen en deuren, warmtepompen, zonnepanelen, energiezuinige ventilatie, en zelfs douches met warmteterugwinning. Met de hulp van Verbeterjehuis van Milieu Centraal kun je de mogelijke maatregelen voor jouw nieuwe huis ontdekken en de kosten en besparingen inschatten.

Verbeter je huis en bespaar geld

Of je nu van plan bent om te verbouwen of niet, het integreren van energiebesparende maatregelen in je hypotheek kan je aanzienlijke voordelen opleveren. Het is een slimme en duurzame manier om je huis toekomstbestendig te maken en tegelijkertijd geld te besparen op je energierekening.

Extra Hypotheek in 4 Stappen

  1. Plan een afspraak met je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker om de mogelijkheden van de ‘extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen’ te bespreken.
  2. Raadpleeg Verbeterjehuis.nl om te ontdekken welke energiemaatregelen geschikt zijn voor je nieuwe woning en wat de kosten en opbrengsten zullen zijn.
  3. Bespreek het kosten- en besparingsoverzicht met je adviseur en laat een rekenvoorbeeld maken voor je maandelijkse lasten.
  4. Als je adviseur en hypotheekverstrekker aangeven dat het haalbaar is, kun je beginnen met het zoeken naar bedrijven die de energiebesparende maatregelen kunnen uitvoeren.

Kortom, het integreren van duurzaamheid in je hypotheek is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het biedt de mogelijkheid om je huis toekomstbestendig te maken en te genieten van lagere energiekosten. Neem de tijd om de opties te verkennen en investeer in een groenere en duurzamere toekomst voor jou en je nieuwe huis.