Bezemschoon opleveren van je oude woning

Bezemschoon opleveren is een term die vaak wordt gehoord bij het verlaten van een woning of bedrijfspand. Het verwijst naar de staat waarin het pand moet worden achtergelaten voordat de sleutels worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar of verhuurder. Maar wat betekent “bezemschoon” precies en hoe bereik je deze staat?

Wanneer is iets bezemschoon?

Voordat we ingaan op het proces van bezemschoon maken, is het essentieel om te begrijpen wat er wordt bedoeld met “bezemschoon.” Bezemschoon is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een pand in een zodanige staat moet worden achtergelaten dat het direct klaar is voor de volgende huurder of eigenaar. Met andere woorden, het pand moet volledig leeg zijn, grondig schoongemaakt en vrij van persoonlijke bezittingen of afval.

Waar begin je met bezemschoon maken?

Het proces van bezemschoon maken begint meestal voordat je daadwerkelijk begint met schoonmaken. Het vereist enige planning en organisatie. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

1. Verwijder persoonlijke bezittingen

Voordat je met schoonmaken begint, is het van essentieel belang om alle persoonlijke bezittingen uit het pand te verwijderen. Dit omvat meubels, decoraties, apparaten en andere items die niet bij de woning horen. Zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet, want zelfs kleine voorwerpen kunnen het proces vertragen.

2. Verwijder eventuele schade

Controleer het pand op eventuele schade, zoals gaten in de muren of beschadigde vloeren. Deze moeten worden gerepareerd voordat je begint met schoonmaken. Het is belangrijk om het pand in dezelfde staat achter te laten als bij aanvang van de huurperiode.

3. Begin met grove reiniging

Begin met het verwijderen van grof vuil en afval. Dit kan onder andere stofzuigen, vegen en het schoonmaken van oppervlakken omvatten. Zorg ervoor dat je alle kamers grondig behandelt, inclusief de keuken, badkamer(s) en woonruimtes.

4. Grondige reiniging

Nadat grof vuil is verwijderd, is het tijd voor een grondige reiniging. Dit omvat het schoonmaken van ramen, deuren, kasten, en alle andere oppervlakken. Vergeet ook niet om de vloeren goed te reinigen en eventuele vlekken te verwijderen.

5. Controleer op achtergebleven spullen

Voordat je klaar bent, is het belangrijk om te controleren of er geen persoonlijke bezittingen of afval zijn achtergebleven. Loop het hele pand nogmaals door om er zeker van te zijn dat alles is opgeruimd.

Wat wordt er verwacht bij bezemschoon opleveren?

Het bezemschoon opleveren van een pand is niet alleen een kwestie van schoonmaken. Er zijn bepaalde verwachtingen waaraan je moet voldoen om ervoor te zorgen dat het pand klaar is voor de volgende bewoner of eigenaar. Hier zijn enkele van de belangrijkste verwachtingen:

1. Geen persoonlijke bezittingen

Alle persoonlijke bezittingen, inclusief meubels, apparaten en decoraties, moeten worden verwijderd. Het pand moet volledig leeg zijn.

2. Geen schade

Het pand mag geen schade vertonen die niet is veroorzaakt door normale slijtage. Eventuele schade moet worden gerepareerd voordat het pand wordt opgeleverd.

3. Grondige reiniging

Het pand moet grondig worden schoongemaakt. Dit omvat het schoonmaken van alle oppervlakken, vloeren, ramen en deuren. Ook moeten de keukenapparatuur en badkamer(s) brandschoon zijn.

4. Verwijderen van afval

Alle afval en grof vuil moeten worden verwijderd. Dit omvat ook het opruimen van de tuin of buitenruimte, indien van toepassing.

Zelf doen of ontruimers inschakelen?

Nu je begrijpt wat er wordt verwacht bij bezemschoon opleveren, is de volgende vraag: moet je dit zelf doen of kun je professionals inschakelen? Deze beslissing hangt af van verschillende factoren.

Zelf doen

Als je handig bent en over voldoende tijd beschikt, kun je ervoor kiezen om bezemschoon maken zelf uit te voeren. Het kan een kosteneffectieve optie zijn, maar het kan ook tijdrovend zijn, vooral als het om een groot pand gaat.

Ontruimers inschakelen

Een andere optie is om een professioneel ontruimingsbedrijf in te schakelen. Deze bedrijven hebben ervaring in het snel en efficiënt bezemschoon opleveren van panden. Ze beschikken over de benodigde apparatuur en personeel om de klus te klaren. Het kan een goede keuze zijn als je de stress en het gedoe van zelf schoonmaken wilt vermijden.

Kosten laten doen door ontruimingsbedrijf

Als je besluit om een ontruimingsbedrijf in te schakelen voor bezemschoon opleveren, is het belangrijk om te begrijpen welke kosten hiermee gemoeid zijn. De kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het pand en de mate van schoonmaakwerk dat moet worden uitgevoerd. Hier zijn enkele gemiddelde kosten die je kunt verwachten:

  • Schoonmaken: De kosten voor schoonmaken kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer €20,- per uur voor professionele schoonmaakdiensten.
  • Vloer verwijderen: Als er vloeren moeten worden verwijderd of vervangen, wordt dit meestal in rekening gebracht per vierkante meter. De kosten bedragen doorgaans ongeveer €2,50 per vierkante meter.
  • Afvalstortkosten: Het afvoeren van afval en grof vuil kan kosten met zich meebrengen. Deze kosten variëren sterk, maar kunnen ergens tussen €150,- en €750,- liggen, afhankelijk van de hoeveelheid afval.
  • Voorrijkosten: Als het ontruimingsbedrijf van ver moet komen, kunnen er voorrijkosten in rekening worden gebracht. Dit varieert meestal van €0,25 tot €0,50 per kilometer.

Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende ontruimingsbedrijven en de kosten te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat er van hen wordt verwacht en wat inbegrepen is in de prijs.