Bedrijfspand verkopen of verhuren: een energielabel is verplicht!

Langzaam maar zeker veranderen de tijden voor bedrijven op het vlak van duurzaamheid. Waar je vroeger hier niet zoveel zorgen over hoefde te hebben, is inmiddels een energielabel kantoor verplicht geworden. Daarbij heb je vanaf 2023 zelfs een energielabel met een letter C nodig van de overheid. Voor vele bedrijven is dit echter nog allemaal wat verwarrend. Daarom leer je in deze blog meer over de verplichting van energie labels. Dit is met name interessant voor degenen die een bedrijfspand willen verkopen of verhuren.
bedrijfspand

Waarom is een energielabel verplicht?

In de eerste plaats is het belangrijk om te realiseren waarom een energielabel verplicht is. Dit is voornamelijk van belang doordat er iets aan klimaatverandering gedaan moet worden. Met een energielabel weet de overheid precies hoeveel jouw pand eraan doet om geen negatieve impact te hebben. Daarnaast is volgens de overheid een energielabel C de indicatie dat je aan de normen en waarden voldoet van de samenleving. Dit zijn dus de voornaamste redenen achter deze verplichting.

In welke gevallen geldt deze verplichting niet?

Hoewel de verplichting van een energielabel voor vrijwel elk bedrijfspand geldt, zijn er zeker enkele uitzonderingen waar je vanaf moet weten. Zo is dit niet het geval bij een bepaald oppervlakte van een bedrijfspand. Momenteel is dit een oppervlakte van 50 m2. Daarnaast geldt dit ook niet wanneer het gebouw buiten de categorie utiliteitsbouw valt. Een utiliteitsgebouw is een gebouw dat geen woonbestemming heeft. Wanneer een bedrijfspand dus in een woongebouw is, hoef je ook niet aan deze verplichtingen te voldoen.

De voordelen van een energielabel

Tot slot is het ook zaak om te weten wat de voordelen van een energielabel zijn bij de verkoop of verhuur van een bedrijfspand. Ten eerste zorgt dit voor duidelijkheid voor de kopers of huurders. Daardoor verloopt het koop- of huur proces voorspoedig. Dit is dan ook een grote reden waarom men op plekken als EnergielabelVoorMijnPand.nl zo snel mogelijk een energielabel wil hebben. Tevens is het een voordeel dat je op een energielabel ziet staan wat je precies kunt doen om voor verbetering te zorgen.