Alles over de hypotheek en belasting bij zonnepanelen

Als je een woning gaat kopen of die wilt verduurzamen dan komen daar flinke kosten bij kijken. De kosten gaan hier duidelijk voor de baten uit. Als je dat geld niet op de bank hebt staan dan kun je in veel gevallen de hypotheek verhogen. Voor verduurzaming van je woning mag je tot maximaal 106% van de aankoopprijs lenen. Dit extra geld moet dan wel daadwerkelijk aan verduurzaming worden uitgegeven. Bereken de zonnepanelen opbrengst om erachter te komen hoelang het in jouw geval duurt voordat je de kosten hebt terugverdiend en je dus volop profiteert van het feit dat je geen stroom meer hoeft af te nemen van een energieleverancier.

hypotheek en belasting bij zonnepanelen

Wat kost de plaatsing van zonnepanelen?

Als je wilt weten wat je gaat betalen voor het laten plaatsen van zonnepanelen dan kun je een offerte aanvragen bij de experts van Zonduurzaam. Voor particulieren geldt dat de BTW kan worden teruggevraagd. Dit geldt niet alleen voor de aanschaf, maar ook voor het installeren en voor onderhoud aan de panelen. Dit scheelt je dus 21% op de kosten. Er gaan zelfs plannen op om de BTW op zonnepanelen af te schaffen. Je hoeft deze dan niet meer voor te schieten maar profiteert meteen van dit voordeel. Deze maatregel is bedoeld om het verduurzamen van woningen aantrekkelijker te maken.

Gespreid terugbetalen via de hypotheek

Wanneer je zonnepanelen bekostigt door de hypotheek te verhogen profiteer je van een aantal voordelen. Ten eerste is de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ten tweede betaal je de investering over een langere periode terug. Een persoonlijke lening los je doorgaans in 2 tot 4 jaar af. Over de aflossing van je hypotheek mag je tientallen jaren doen. Daardoor betaal je naar verhouding maar een heel klein deel per maand af aan je zonnepanelen.

Wat als ik de verduurzaming van mijn huis niet kan betalen?

Er is een groep huiseigenaren die onvoldoende financiële middelen heeft om de woning te verduurzamen. Verhoging van de hypotheek kan ook niet omdat ze al aan het maximaal te lenen bedrag zitten. De overheid bereidt maatregelen voor om deze groep te helpen. Zo komt er mogelijk een renteloze lening die kan worden afgesloten. Ook wordt er gekeken naar meer mogelijkheden voor subsidie voor huiseigenaren met een laag inkomen.